
otizm-spektrum-bozuklugu-tanisi-almis-cocuklarda-taklit-becerisinin-onemi
Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı almış çocuklarda taklit beceriler önemli bir yere sahiptir. Taklit, gözlemlenen davranışların kopya edilmesidir.
Taklit, sosyal ve bilişsel gelişim için büyük öneme sahip bir beceridir. Taklit becerilerin ilerleyişi ile bilişsel gelişim, dil ve oyun becerileri arasında ilişki bulunmaktadır.
12, 15 ve 18 aylık bebeklerle yapılan bir çalışmaya göre, bebekler taklit yoluyla günde bir veya iki yeni davranış edinmektedir. OSB tanısı almış çocukların taklit becerileri normal gelişim gösteren akranlarıyla karşılaştırıldığında ciddi sınırlılıklar yaşadığını gösteren çok sayıda çalışma mevcuttur. Erken çocukluk dönemindeki OSB olan çocuklar ve taklit üzerine yapılan çalışmalar, sözel ve motor taklit gelişiminde gecikmelerin diğer bilişsel görevlerle ilişkili olduğunu göstermiştir. OSB olan çocuklarda görülen motor taklit problemlerinin, sosyal ilişki kurma ve bu sosyal ilişkiler içinde öğrenme sürecinde başlıca engellerden biri olduğu düşünülmektedir.
OSB olan çocukların taklit becerilerinde normal gelişen bireylere ve gelişimsel geriliği olan bireylere göre eksiklikler gösterdikleri; bu eksikliklerin OSB olan çocukları diğer tanı gruplarından ayırıcı bir özellik taşıdığı görülmektedir. OSB olan çocukların bu alanda gösterdikleri sınırlılıkların daha karmaşık beceriler ile dil ve oyun gibi gelişimsel alanlar ve sosyalleşme ile ilişkili olması nedeniyle taklit becerileri OSB olan çocuklar için erken müdahale programlarının da önemli bir odak noktasını oluşturmaktadır. Yaşanan bu sınırlılık ve taklit becerilerinin gelişimdeki rolü düşünüldüğünde, OSB olan çocukların taklit becerilerinin desteklenmesinin önemi ortaya çıkmaktadır. Taklit becerisinin gelişmesindeki en etkili öğretim yöntemi karşılıklı taklit yöntemidir. Karşılıklı taklit ebeveyn ve bebek arasındaki erken iletişim biçimlerinden biridir.
Çocuklarda gelişimin ilerleyen dönemlerinde çocuğun oyuncak ile oyunun taklit edilmesi basit ve kestirilebilir tepkiler sağlamakta ve dolayısı ile çocukların etkileşimi başlatmasını olanak sağlamaktadır. Paylaşımlı taklit oyunlarının yetişkin ve çocuk arasında sözel olmayan etkileşimlerde olumlu deneyimler sağladığı bilinmektedir. Taklit becerisinin gelişmesi sonucunda OSB tanısı almış çocuğun karşısındaki kişiye bakma, olumlu sosyal jestler kullanma, yakınlaşma, dokunma ve olumsuz yüz ifadeleri kullanma gibi sosyal davranışlar gösterdiği bulunmuştur.
ÖKCÜN AKÇAMUŞ M.Ç., TURAN F., Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda taklit gelişimi ve taklidin gelişimsel rolü., H.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi Cilt:2/2.2015
Taylan S.B.(2006),Otizm Bozukluğunda Taklit : Önemi ve Öğretimi