Benim en önemli okul araç gerecim bir sırt çantasına sığabilecek ya da internetten sipariş edilebilecek cinsten değil. Bir kalem kadar hayati, ancak hiçbir teknoloji onun yerini tutamaz. Pastel boyalar gibi pek çok renge sahip olabilir, ve her öğrencinin dünyasını değiştirmeye muktedirdir.
Bu aslında uzun zamandır üzerine düşündüğüm bir “kas”: Empati.
Empatinin önemi ne?
Empati, kendinizi başkasının yerine koymakla başlar. Bu sadece kibarlık değildir, aynı zamanda hayati ve sürekli kullanılan bir yetidir. Bir kas gibi, empati uygulandıkça güçlenir ve her seviyeden öğrencide geliştirilebilir.
Empatiyi, iyi şekilde işleyen bir sınıf gibi düşünürsek sınıfın fiziksel durumu, sosyal ve duygusal sağlığa yapılan bir metafor gibi düşünülebilir: Bir sınıf ilk bakışta iyi görünebilir, standart testlerde geçer notlar alabilir, bilgileri ezberleyebilir, ancak iç dokusu hala zayıf kalıyor olabilir. Burada zayıflıktan bahsedilen şey, 21. yüzyılda öğrenmeyi ve küreselliği inşa eden araçlar. Empati, içten kibarlık ve birlik olmadan testlerden geçer not almanın değişen toplumlar ve zor durumdaki dünya için ne faydası olabilir?
Bundan ötesi de var. Empatinin olduğu bir çevre, daha zeki bir çevredir. Berkeley’de Büyük İyilik Bilim Merkezi’nde çalışan Vicki Zakrzewski’ye göre bilimsel araştırmalar sosyal ve duygusal öğrenme ile bilişsel gelişim ve performans arasında güçlü bir ilişki bulunduğunu ortaya koyuyor. 18 aylık olduktan itibaren empati ve tutku gibi duyguları edinmeye başlayıp karakterlerini oluşturan çocukların gelişimi açısından çok önemli. Ancak, bunlar geliştirilmesi gereken yetiler çünkü toplum bunları törpüleyip gelişimini engelleyebilir. Başka bir deyişle, vücudumuzdaki bir kas gibi, onu egzersizle geliştirmelisiniz.
Empati Kası İçin Fitness Programı
Sınıfınızda programlı bir şekilde empati sistemini geliştirebilirsiniz. Bunu yapmak için, aşağıdaki üç adımlı idman programını tercih edebilirsiniz.
Adım 1: Hazırlık yap
Empatinin gelişebileceği ortamı yaratın.
Güvenli bir alan yaratın: Bir çevrede gerçeklerin söylenmesi empatiyi geliştirmede kilit rol oynar.
Örneklerle ilerleyin: Empatinin davranışlarınızda dışarıdan nasıl göründüğünü sık sık düşünün.
Duygusal becerilerinizi geliştirin: Kendi duygularınızı tanımlamak ve onlara müdahale edebilmek için onları anlamayı ve yönetmeyi öğrenin.
2. Adım: Hisset
Kişiliğinize ve çıkarlarınıza uygun hareket edin. Bunun belirli kuralları yoktu, ancak bazı önemli eylemleri sizlere önerebiliriz:
Grup Oyunu: Empati, hayal gücünün serbestçe dolaşabildiği ve çocukların kendi sorunlarını kendilerinin çözüp kuralları kendilerinin koydukları oyun alanında başlar.
Hikaye ankatmak: Hikayeler bizim ön yargılarımızı değiştirir, ve başkalarının durduğu yerden olaylara bakabilmemizi sağlar.
Problem çözme: İş birliği yapmak empatiyi paylaşılan zorluklar ve zaferler yoluyla geliştirir.
3. Adım: Düşün ve Harekete Geç
Eylem ve ifade ediş bu döngüyü tamamlar, ve test için öğrenmek ile bilgiyi içselleştirmek arasında ciddi bir farklılık yaratır.
Ortak değerleri ve farklılıkları tanımlayın: Empati kurmakta, ortaklıklar kadar farklılıkları da tanımlamak önemlidir. Bunun sayesinde başkasının olduğu yerden bakabilir, ve onların seçimlerini anlayıp onlara saygı duyabiliriz.
Cesaret aşılayın: Doğru davranışları sözel olarak ifade etmenin ötesine geçin, çocuklara karşılarında duran zorluklara karşı bunları nasıl yapacaklarını gösterin.
Yapmanın önünü açın: Son olarak, çocuklara empati yapabilecekleri ve diğerlerine fayda sağlayabilecekleri imkanlar yaratın.
Çeviren: Barış İplikci /ilkevin.com.tr
Kaynak: Edutopia