Doktorları ailesine belki de asla tam olarak konuşamayacağını söyledikten yıllar sonra, Mayıs ayında, University of Miami School of Law’da mezuniyet konuşması yaptı ve şimdi Zumpano Patricios isimli şirkette kariyerine başlıyor.
Haley 3 yaşındayken, okuyabiliyordu ve 100 parçalık bir puzzle yapabiliyordu ama sözlü iletişim kuramıyordu.
Ailesi kızlarının bu durumundan endişelendiler ve doktora götürdüler. Haley’e otizm tanısı konuldu.
Doktorlar, küçük kızın geleceğinden endişeli olduklarını çünkü hiçbir zaman tek başına ayakta kalamayacağını ve hatta belki de konuşmasının hiçbir zaman tam olmayacağını söylediler ama Haley bütün bu korkuları boşa çıkardı ve geçtiğimiz ay bir tarih yazdı.
Moss şu an 24 yaşında, Florida Bürosu’na kabul edilen ilk otizmli avukat oldu ve bir hukuk firması olan Zumpano Patricios’da çalışıyor.
Bu anlattıklarımız Moss’un tek başarısı değil. 15 yaşındayken ilk kitabı basıldı ve şu ana kadar 3 kitabın yazarlığını yaptı. İlk iki kitabı otizmli bir birey olarak okul yıllarının nasıl geçtiğini anlatırken, 3. kitabı yüksek işlevli otizmli bir kadın olmayı anlatıyor.
Teşhis edildikten 1 yıl sonra 4 yaşına geldiği zaman özel eğitimden normal eğitime geçti çünkü konuşabiliyordu artık.
Moss University of Florida’da okudu ve 3 yılda 2 derece ile tamamladı okulunu. Bu dereceler ise hem psikoloji hem de kriminoloji.
Moss, The Post’a verdiği röportajda, psikoloji okumasının nedeninin, otizmli bir insan olarak, insanları anlamanın ve iletişim kurmanın en iyi yolunun beyinlerinin nasıl çalıştığını öğrenmek olduğunu belirtti.
Hukuk seçme nedeni olarak da şunları söyledi: “Avukat olmak istediğimi biliyordum çünkü yazmayı ve hikayemi anlatmayı seviyorum ve avukatlar bunu her gün yapıyor. Aynı zamanda olumlu bir farklılık yaratmak istedim yargı sisteminin hem içinde hem dışında.”
University of Miami School of Law’a kabul edildikten sonra bütün davranışları ve başarısı ile herkese örnek olan Moss, 2018’in öğrencisi seçildi ve mezuniyet konuşması yapması istendi.
Üniversitedeki ikinci yılında, Moss şu an çalıştığı firmada yaz stajı yaptı. Zumpano Particios isimli firma onu o kadar beğendi ki mezuniyetinden hemen önce iş teklifinde bulundular. Baro sınavını da geçtikten sonra, Moss 11 Ocak’ta Miami- Dade hakimi Lisa Walsh’ın karşısında yemin etti. Moss şu anda sağlık hizmetleri ve uluslararası konularda çalışıyor.
Çalıştığı firmanın kurucusu olan Joseph Zumpano, Moss hakkında şunları söyledi: “Haley ile ilk tanıştığım zaman, onun ne kadar zeki olduğunu hemen anladım. Hem zeki hem de çok iyi bir insan. Firma olarak, otizmli bir avukat çalıştıran ilk firma olmak istedik ve insanlara bir şans verilmesi gerektiğini göstermek istedik.”
Moss’a gelecek planları sorulduğu zaman “Sürekli öğrenmek ve yapabileceğimin en iyisini yapıp en iyi avukat olmak istiyorum. Bunun için heyecanlanıyorum.” dedi.
CBS News ile yaptığı röportajda ise avukatlık yaparken, yazmaya ve sanata devam edeceğini, diğer herkese başarısı ve hayatı ile ilham olmak istediğini dile getirdi.
Otizmliler için yıllardır mücadele veren gazeteci İrem Afşin ve oğlu Nâzım Özgün’ün de tıpkı Haley Moss gibi herkese ilham verecek bir öyküsü var.
Lütfen Haley Moss ile tanışın
3 yaşında otizm tanısı aldığında, doktorlar ailesine bir gün ehliyet ya da tek bir arkadaş sahibi olabilir ise şanslı olacağını söylemişler.
21 yıl sonra, Haley Florida Barosu’nda avukat olarak yemin ederken, ailesi onu izledi✌️#JourneyToEsquire https://t.co/YDmIfc15pg— M. İrem Afşin (@iremafsin) 19 Şubat 2019
O doktor demiş ki, “kızınız liseden mezun olamaz, hiçbir zaman arkadaşı olamaz, hiçbir zaman ehliyet alamaz.”
Haley Moss’un anne-babası diyorlar ki otizm tanısından 21 yıl sonra, “Çocuğunuza limitler ve sınırlar koymayın. Farklı bazen olağanüstü olabilir.”https://t.co/wXy0mpep9C— M. İrem Afşin (@iremafsin) 19 Şubat 2019
Nâzım, tıpkı Haley gibi zorluklarla karşı karşıya kalmış ama bu durum ne Nâzım’ı ne de ailesini yıldırmamış…
Otizmli avukat Haley Moss’un hikayesini okurken hem gülüp hem ağladıysam çok tanıdık geldiği için
3.5 yaşındaki Nâzım’ın büyüyünce “saksıdaki bitki” gibi olacağını, konuşmayıp okula gidemeyeceğini, yaşıtlarının yaptığı hiçbir şeyi yapamayacağını söyleyen bir profesör vardı.— M. İrem Afşin (@iremafsin) 19 Şubat 2019
Otizm teşhisinden 5 yıl sonra,Nâzım kaynaştırmayla ilkokula başlayınca sayın profesöre “sizin bitki okula başladı” notuyla bir kaktüs göndermiştim. Yıllar sonra, Nâzım ortaokuldayken karşılaştığımızda o profesör bana “meslek hayatımdaki en iyi dersi aldım” demişti. Hiç unutmadım.
— M. İrem Afşin (@iremafsin) 19 Şubat 2019
Ya o profesöre inansaydım? Ya ufacık bilgiyi öğrendiğinde gözlerinin nasıl parladığını fark etmeseydim?
Aradan 14 yıl geçti. Nâzım çift yabancı dille kaynaştırmasız okuduğu lisesinin basketbol takımına seçildi bu yıl, bu hafta maçları başladı.
Engellemeyin, eğitim hakkı verin✌️ pic.twitter.com/DY4DNeWKAp
— M. İrem Afşin (@iremafsin) 19 Şubat 2019
Seninle gurur duyuyoruz Nâzım! Seni yıldırmak isteyen herkese ve her şeye inat, daima hayallerinin peşinden koşman dileğiyle…
Merhaba, ben “saksıdaki bitki”
10.sınıftayım,anadilim Türkçe dışında İngilizce ve Almanca konuşuyorum, ileride fotograf ve belgesel çekeceğim.
Otizmli avukat Haley Moss’un hikayesini okuyun. Eğitim ve toplumdaki yaşam hakları engellenmeyen her otizmli, sizi çok şaşırtabilir https://t.co/NQJ2oalG4C— Nâzım Özgün İpek (@nazim_ozgun) 22 Şubat 2019
Kaynaklar:
Onedio // New York Post