Bebeğin sıhhati ve emniyeti oda tasarlanmasında vazgeçilmez en kıymetli özelliklerdir. Bu nedenle oda içinde kullanacağımız tüm eserlerin özellikleri bu açıdan değerlendirilmelidir.
Öncelikle bebeğiniz için oda seçerken güneş ışığını alan, hava değişiminin yapılabileceği, çok soğuk yahut sıcak olmayan, ısı yalıtımının düzgün olduğu bir odayı seçmek gerekiyor. Ayrıyeten sağlıklı ve konforlu bir uyku için gürültüden rahatsız olmayacak bir aralıkta lakin kolay denetim edilebilir bir oda olması değerlidir.
Oda ısısını ölçen bir derece ve ortam nemini tespit eden bir nem ölçer bebek odasında olması gereken demirbaşlardandır. Bebekler için ülkü oda sıcaklığının 20-22 ° ortasında olması önerilmektedir. Sıcak oda ısısı bebeğinizin terlemesine yol açar, huzurlu bir uyku uyumasına pürüz teşkil eder. Bebek beşiğinin kalorifer peteklerine yakın olmamasına dikkat etmek gerekir. Ayrıyeten sıcak havada odadaki mikroorganizmalar daha rahat çoğalırlar. Fazla serin odada ise bebeğiniz üşür ve hasta olma ihtimali artar. Bununla birlikte odanın nem oranı da bebek sıhhati açısından değerlidir. Olması gereken ülkü oda nemi %40-60 ortasıdır. Odadaki düşük nem bebeğin teneffüs yollarında kuruluğa ve burunda tıkanıklığı neden olacaktır. Bu da bebeğinizin huzurlu bir uyku uyumasına mani olmakla birlikte, sık hastalanmasına neden olabilir. Bebek odanızda bulunacak oda nemlendiricisi ile kuru havayı nemlendirebilirsiniz. Yüksek nem oranı ise mikroorganizmaların ve mesken tozu akarlarının ortamda üremesini kolaylaştırır.
Duvar boyasında kullanılacak parlak ve göz alıcı renkler bebeğinizin gözünü yorabilir. Bu nedenle odada kullanacağınız ana renkler sakinleştirici tesiri olan pastel renkler olmalıdır. Ayrıyeten sıhhat açısından yağlı boya yerine su bazlı ve doğal yapılı duvar boyaları tercih edilmelidir.
Bebek odasının aydınlatılmasında kullanacağınız ışık kaynağının mümkün ise dozu ayarlanabilir, tavandan sabit, boyutu büyük olmayan led avizeler olması tercih edilmelidir. Işık çok parlak olmayan ve gözü yormayacak seviyede gün ışığı renginde tercih edilebilir. Işığın odadaki dağılımı istikrarlı olmalıdır. Tehlikeli sonuçları olabileceği için ışık kaynağının açma ve kapama düğmeleri bebeklerin ulaşamayacakları bir noktada, kapaklı ve ortalıkta kablo barındırmayacak formda olmalıdır.
Odada kullanacağınız mobilyaların keskin ve sivri kenarlı olmamasına dikkat edilmeli mümkünse çocuğun deviremeyeceği halde duvara monte edilmelidir. Bu eserlerin boya kalitesi yüksek olmalı ve sentetik değil doğal boyalar kullanılmış olmalıdır.
Bebeğiniz beşiğindeyken çoklukla gözetimsiz olacaktır, bu nedenle büsbütün inançlı bir ortam olmalıdır. Düşmeler, beşiklerle bağlantılı en yaygın yaralanmadır. Yatağın kenarları (korkuluklar) bebeğiniz büyüdüğünde yataktan atlamayacak kadar yüksek (en az 60 cm) olmalıdır. En yaygın düşmeler, bebek tırmanmaya çalıştığında meydana gelir. Bu nedenle çocuğunuzu, uzunluğu 90 cm olduğunda yahut yan korkuluk yüksekliği uzunluğunun dörtte üçünden az olduğunda (yaklaşık olarak bebeğin göğüs ucu hizasına denk gelir ) diğer bir yatağa taşıyın. Beşiğin korkuluk çubuklarının aralıkları 2,5 cm’ den dar, 6 cm’ den geniş olmamalıdır. Dar korkuluk aralıkları ellerin ve bacakların sıkışmasına, geniş olanlar ise bu uzuvların dışarı sarkmasına yahut başının sıkışmasına neden olabilir. Kullanacağınız yatak beşiğe tam oturmalı, bebeğin rastgele bir uzvunun sıkışabileceği bir boşluk olmamalıdır. Boğulma tehlikesi oluşturacağından odanın rastgele bir bölgesine yahut beşik kenarlarına emzik ve iple sabitlenen rastgele bir cismi muhakkak bağlamayın.
Halı, mikroorganizmaları biriktiren, toz tutan ve odadaki nemi emen yapısı nedeni ile yer döşemesi için uygun değildir. Mermer yahut seramik döşemeler ise soğuk yapıları ile ısıtma sorunu yaratabilir. Lamine parkeler doğal ahşap yapıları, temizlenme kolaylıkları ve yeri sıcak tutmaları nedeni ile en uygun yer döşemesidir.
Bebek yatakları yaygın bilinenin bilakis çok yumuşak ya da çok sert olmamalıdırlar. Sert yatak bebeğinizin kaslarını yorar ve uyumaya geçişini zorlaştırır. Bebeğin bedeninin gömüleceği çok yumuşak yataklar ise, kemiklerin muhtaçlık duydukları sağlıklı gelişim şartlarını sağlamaz, ayrıyeten yüz üstü yattığında başı gömülebileceği için nefes alamamasına yol açabilir. Tıpkı riskten ötürü bebek yatağında yastık katiyetle kullanılmamalı, bebek düz tabanda yatırılmalıdır. Sonuç olarak en uygun yatak orta sertlikte olan yataktır. Yatağın doğal eserlerden yapılmış olması ülküdür. Isı istikrarının sağlanması ve tıpkı vakitte da terleme ya da üşüme üzere olayların önüne geçmek için bebek yatağının hava gözeneklerine sahip olmasına dikkat etmelisiniz.
Kullanacağınız nevresim, yastık kılıfı, battaniye, yorgan ve öteki dokumacılık eserlerinin sentetik olmamasına dikkat etmek gerekir. En sağlıklısı pamuklu kumaştan üretilmiş, terletmeyen eserlerdir. Bununla birlikte kalın yorgan ve battaniyeler kullanılmamalıdır.