Hepatit B aşısı: Hepatit B doğum sırasında anneden bebeğe de geçebilir. Bu yüzden hamilelikte eğer bağışıklığınız yoksa mutlaka yaptırmalısınız. Hastalık kan ve cinsel yolla veya hastanelerde steril edilmemiş malzemelerle de bulaşabilir. Bulaştığında karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine sebep olabilir. Bebeklere ilki doğumda olmak üzere 1’inci ay ve 6’ncı ayda 3 doz uygulanır.
Hepatit A aşısı: Enfeksiyon, temiz olmayan ortamlardan, dışkılardan bulaşabilir. Karaciğer iltihabına yol açabilir. Çocuk yaşlarda geçirildiğinde hafif atlatılır fakat erişkinlikte çok ağır geçebilir. 1 yaşından sonra ve 6-12 ay arayla 2 doz şeklinde yapılır.
Verem (BCG) aşısı: Solunum yoluyla bulaşır. Ağır ve kalıcı solunum problemleri, zeka geriliği ve sakatlığa neden olur. Bebeğinizin 2 ayı bittikten sonra yapılır. Aşı yapımından sonra bebeğe 3 gün banyo yaptırılmamalıdır. İlk yapıldığında hiçbir şey gözükmez fakat 2-8 hafta sonra aşı yerinde kızarıklık oluşur. Aşının tutup tutmadığını bu dönemde doktorunuza sorabilirsiniz.
Çocuk felci: Çocukluk döneminde geçirilen felç hastalığı kalıcı felçlere neden olduğu için zorunlu aşılardandır. Çocuk felci aşısı iki çeşittir; inaktif (ölü aşı) pentaksim (beşli karma) aşısı içinde bulunur ve 2-4-6-18’inci aylarda yapılır. Aktif (canlı aşı) altıncı ve on sekizinci aylarda ağızdan damla şeklinde ayrıca uygulanır.
Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak: Kızamık ciltte kırmızı döküntülere sebep olur, bazen ölümcüldür. Kızamıkçık ciltte pembe döküntülerle kendini gösterir ve hamilelikte geçirilirse bebeğin sakat doğumuna neden olur. Kabakulak kulak arkası tükürük bezleri iltihabı ile oluşur. Beyin, pankreas, testis iltihabı ve kısırlığa neden olur. 9’uncu ayda kızamık, 12’nci ay, 4-6 yaşlarda KKK aşısı yapılması gerekir. Eğer 9’uncu ayında kızamık aşısı yapılmamışsa 12’nci ay, 5-6 yaş KKK aşısı yapılması gerekir.
Suçiçeği: Bazen zatüre ve beyin iltihabına yol açtığı için aşı takviminde yer alır. 1 yaşında ve 6 yaşında olmak üzere 2 doz şeklinde daha önce suçiçeği geçirmemiş çocuklara uygulanabilir.
5 li Karma aşı (Difteri-boğmaca-tetanoz-çocuk felci-HIB):Tek enjektör halinde ve 2-4-6-18’inci ayda uygulanır.
HIB: Menenjit, zatüre ve orta kulak iltihabına yol açan bir çeşit bakteridir. 12 aydan büyük bebeklerde tek doz. 5’li karma aşı ile beraber 2-4-6-18’inci ayda yapılabilir.
Pnömokok aşısı: 2-4-6-12’nci ayda yapılır. Solunum yoluyla bulaşabilir. Daha çok bakteriyel menenjit, orta kulak iltihabı, sinüzit gibi hastalıklara neden olur.