Disleksi problemi olan çocuğunuzun öğretmeniyle bunun hakkında konuşmak, çocuğunuzun karşılaştığı zorlukları, güç yönlerini ve ihtiyaçlarını anlaması için en iyi yoldur. Burada, öğretmen ile verimli bir konuşma yapmanız için 8 öneri var.
Randevu alın
Öğretmenlerin hafta içleri çok yoğun geçer. Öğretmen ile okul öncesi veya okul sonrasında boş bir anını yakalayıp onunla ayaküstü konuşmak yerine, 15-20 dakikalık bir randevu talep edin. Bu süre çoğu zaman verimli bir konuşma yapmak için yeterli bir süredir. Bunun yanında, öğretmenin de çok vaktini almamış olursunuz.
Disleksi hakkında bildiklerinizi paylaşın
Öğretmenin Disleksi hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunu tartmaya çalışmayın. Ne kadar bilgi sahibi olursa olsun, ikiniz de evladınıza yardımcı olabilecek bilgilere sahipsiniz.
Daha önce Disleksi hakkında yararlı olduğunu düşündüğü materyallerin olup olmadığını sorun. Geçmişte size yardımcı olmuş makale veya bilgileri öğretmenle paylaşın. Bilgi paylaşımı yaparak, iletişiminiz için ortak bir zemin yaratabilirsiniz.
İşe yarayan veya yaramayan yöntemleri paylaşın
Öğretmen daha önce Disleksi olan çocuklarla çalışmamış olabilir ve sizin çocuğunuza uygun olan yöntemi bilemeyebilir. Daha önce çocuğunuza nelerin yardımcı olduğundan bahsedin. Örneğin, öğretmenlerin anlattıklarından derlenen notlar, çocuğunuzun sınavlarda çalışmasına yardımcı olmuş olabilir. Mutlaka işe yarayan veya yaramayan yöntemlerden bahsedin. Örneğin, arkadaşlarından birinin yazısını düzeltmesi isteği çocuğunuzu utandırmış veya kaygılandırmış olabilir.
Eleştirel değil net olun
Çocuğunuzun gereksinimlerini doğru ifade etmek önemlidir. Çocuğunuza yardım edebilecek şeyleri dolaylı yoldan söylemek ya da genellemeler yapmak yerine spesifik olun. Ne istediğinizi öğretmenin bilmesini beklemeyin.
Bunun yanında eleştirel ya da ısrarcı olmaktan kaçının. Bu faydalı olmak yerine zarara yol açabilir. Bu durum muhtemelen öğretmeni Disleksiyi anlamak için çaba göstermeye motive etmeyecektir.
Örnekler sunun
Çocuğunuzun Disleksiden nasıl etkilendiğini öğretmene söyleyebilirsiniz. Fakat, eğer örnek gösterirseniz, öğretmen bu durum hakkında çok daha net bir fikre sahip olacaktır.
Çocuğunuzun geçen dönemki yazı örneklerini veya çocuğunuzun ilk kitap inceleme ödevini götürün mesela. Çocuğunuzun aldığı notları gösterin. Bu çalışma örnekleri, öğretmenin çocuğunuzun nerelerde zorluk yaşadığını tam olarak anlamasına yardımcı olacaktır.
Öğretmene çocuğunuzun güçlü yönlerinden bahsedin
Öğretmenlerin öğrencilerini tanıması zaman isteyen bir süreçtir. Eğer çocuğunuz Disleksi ise, öğretmen vakti çocuğunuzun yaşadığı problemleri anlamaya ayırabilir.
Fakat, öğretmene çocuğunuzun başarılı olduğu alanlardan bahsetmek önemlidir. Çocuğunuzun güçlü yönlerinden ve ilgi alanlarından bahsedin. Disleksinin çocuğunuzun yalnızca bir parçası olduğunu öğretmene hatırlatın. Böylece öğretmen çocuğunuzun başarılı olması için plan yapmaya teşvik edebilirsiniz.
Şu anda uygulanan düzenlemeler hakkında bilgiler paylaşın
Öğretmenin, Disleksi olan çocukların özel eğitim programı ile çok içli dışlı olmayabilir. Çocuğunuz bu programlardan birini uyguluyorsa, düzenlemelerle ilgili bir kopyayı da incelemesi için öğretmene sunun.
Öğretmene, bu düzenlemelerin çocuklarınıza ne kadar büyük farklar yarattığı konusunda konuşmak için her zaman müsait olduğunuzu belirtin. Bununla birlikte, ihtiyacı olan destek verilirse çocuğunuzun okuldaki beklentileri karşılamak için elinden geleni yapacağına inandığınızı net bir şekilde ifade edin.
Nasıl yardım edebileceğinizi sorun
Unutmayın öğretmenler en çok çözümün bir parçası olmak isteyen ailelerle çalışırlar. Okulda öğretmenin yaptıklarına destek olabilmek için evde neler yapabileceğinizi sorun. Neler yapabileceğiniz ile ilgili bilgileriniz varsa öğretmenle paylaşın.
Öğretmenlerle eş zamanlı olarak çalışmak, çocuğunuzun okulda öğrendiklerini sağlamlaştırmaya yardımcı olur. Ayrıca, öğretmenle ekip olarak çalıştığınızı bilen çocuk, arkasında büyük bir güç hisseder.
Çeviren: İbrahim Halil Öztürk /ilkevin.com.tr
Kaynak: Reading Rockets