Anne-babalar bebekleri olana kadar kendi alıştıkları düzende yaşarken, aileye yeni katılan bebeğe göre çevreyi yeniden düzenlemek çoğu zaman göz ardı edilmektedir. Özellikle çocuk hareketlenip ayaklandığında çevrenin düzenlenmesi gerekir. Çocuk etrafı keşfetmek isteyecektir ve bu durum da çocuğun gelişimi için son derece sağlıklı bir tepkidir. Çocuk etrafını ilk önce her şeyi ağzına alarak keşfeder. Motor gelişimi ile birlikte emeklemeye ve yürümeye de başladığında evin her köşesine merakla açıp bakmak ister.
Ailelere burada çok büyük sorumluluklar düşmektedir. Çocuk en az 3 yaşına gelene kadar tehlike yaratacak her şeyi ondan uzak bir yerde saklamanız gerekmektedir. 3 yaşına gelen çocuğa nelerin tehlikeli olabileceğini anlatabilirsiniz ve çocuk bunu anlayabilir. Alınması gereken önlemlerden belki de en önemlisi; gazetelerde, televizyonlarda sık sık karşılaştığımız ilaç, deterjan ya da tarım ilaçları gibi malzemelerin çocuk tarafından içilmesidir. Bunun için bu malzemeleri çocuğun ulaşamayacağı yerlere koymak gerekmektedir. Elektrikli veya pilli aletlerin açma/kapama düğmelerinin sıkıca kapatılması; yüksek yerlere tırmanabileceği yerlere sandalye, sehpanın koyulmaması; ayrıca buralarda keskin sayılabilecek aletlerin kapalı yerlerde tutulması; oyuncaklar da bile küçük yutabileceği oyuncak parçalarını ya da kuruyemiş gibi yiyecekleri kaldırmak gerekmektedir.
Daha büyük çocuklara anlayabileceği şekilde yaptığı şeylerin sonuçlarını anlatmak ya da başına gelen bir olaydan sonra ders çıkarması çocuğun tehlikelerden uzak durmasını sağlayacaktır. Bazı çocuklar karıştırmaya yani merakla keşfetmeye çok meraklı oldukları için her yere girmek ya da her şeyi ağzına götürmek isteyebilir. Bu durumda yasaklamak ya da cezalandırmak yerine güvenli olduğunu düşündüğünüz yerlerde sizin kontrolünüzde çocuğunuzun keşfetmesini destekleyebilirsiniz. Çocuğunuzu göz ucuyla takip ederken tehlikeli bir davranışında müdahale etmek ve onu uyarmak daha doğru olacaktır.
Bazen her şeyin ortadan kaldırılması, her yerin kapatılması çocuğun daha fazla merak etmesine sebep olurken bazen de pasif kalarak keşfetme davranışını olumsuz olarak etkileyecektir. Bunun için önce önlemlerimizi almalıyız sonra çocuğun anlayabileceği dilde ona yaptığı davranışın sonuçlarını anlatmalıyız. Böylece en sık karşılaşılan ev kazalarından kaçınabiliriz ve tehlikelerden çocuğumuzu koruyabiliriz.