Çocukların oturma şekli onların ayakta duruşları ile kaslarını dengeli ve koordineli kullanmalarına etki eder. Bebekler sürünmeden emeklemeye geçerken dizleri üzerindeyken bu oturuşu yapabilirler ancak bebek yürümeye başladığında bu oturma şekli kullanılmamalıdır. Bunun nedeni çocuklar w pozisyonda oturduklarında bacakları onlara geniş bir destek alanı sağlar ve böylece kalça ve gövde kaslarını çalıştırmak zorunda kalmazlar. Uzun süre bu pozisyonda oturmada bu kasların dayanıklılığı azalabilir. Bu durum ayakta durma sırasında sorunlar yaşatabilir. Çünkü karın ve kalça kaslarımız oturma, ayakta durma ve yürümeyi destekleyen kaslardır.
Henüz yürümeye başlamamış çocuklarda da daha dikkatli olmalıyız. W oturuş kalça ve diz bölgesinde fazla miktarda stres oluşturabilir. Uzamış sürelerde bu şekilde oturan ve bunun dışında başka aktivite yapmaya pek niyeti olmayan çocuklarda ortopedik problemler oluşturabilir.
W oturma pozisyonunda oturan bir çocuğun hareketleri kısıtlanmıştır. Çocuklar farklı yönlere uzanamaz, gövdelerini çeviremez, bu yüzden çevreleriyle gelişimsel olarak uygun bir biçimde iletişim kuramazlar. Örneğin çocuk sağ taraftaki eşyayı sadece sağ eli ile sol taraftaki eşyayı sadece sol eli ile alabilecektir. Yapılacak en iyi şey, çocuğu bu pozisyonda otururken yakaladığınız takdirde pozisyonunu hemen değiştirmeye yardımcı olmaktır. Bu süreçte yine de bir değişiklik olmuyorsa ve yürüme geciktiyse, güçsüz ve dengesizse, ayakların basış şeklini beğenmiyorsak doktorumuza danışmalı, uzman bir fizyoterapistle ev içinde yapacağımız basit güçlendirici hareketleri belirlemeliyiz.
Kaynakça:
KİNDRO, Uluslar Arası Erken Çocukluk Dönemi Gelişim Akademisi
Bahar Çoruh
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon