“Konuşma, düşüncelerimizi ifade etme aracı olarak kullandığımız sembolik bir araç olan sözel dilin, akciğerlerden gelen havanın boğaz, ağız ve burun yolunda şekillenmesi sonucunda oluşan seslere dönüştürülerek karşımızdaki insanların kulakları tarafından alabilecekleri bir biçime dönüştürülmesi işlemidir, eylemidir.” (Konrot, 2000)
Dil ve konuşma terapisi çeşitli genetik ve edinsel nedenlerden kaynaklı, beyinde dil ve konuşma bölgelerinin yeterli gelişmemesi veya hasara uğraması sonucunda ortaya çıkan dil ve konuşma bozukluklarında uygulanan tedavi şeklidir.
Dil ve konuşma terapisti; çocuk, ergen ve yetişkinlerde iletişim, dil ve konuşma gelişiminin takibi ve iletişim, dil, konuşma, ses ve yutma bozukluklarının değerlendirilmesi, tanılanması, takip ve tedavisinden sorumlu sağlık meslek elemanıdır.
Çalışma alanları;
- Konuşma sesi bozuklukları; Artikülasyon bozukluğu, fonolojik bozukluk ve çocukluk çağı apraksisi
- Akıcılık bozuklukları; kekemelik, hızlı bozuk konuşma
- Motor konuşma bozuklukları; apraksi, dizartri
- Dil bozuklukları; gelişimsel dil bozuklukları, edinilmiş dil bozuklukları ve ikincil dil bozuklukları
- Ses bozuklukları
- Yutma bozuklukları
- Rezonans bozuklukları; dudak damak yarıklıkları
- Otizm spektrum bozukluğu
- Disleksi ve disgrafi
- Alternatif ve destekleyici iletişim.
Dil ve konuşma bozukluklarında erken tanı ve tedavi çocuğun dil, konuşma ve zihinsel gelişiminde önemli bir rol oynar. Gelişimsel gecikme ya da yetersizliği olan çocuklarla erken dönemde yapılan etkili müdahale, sosyal, duygusal, akademik becerilerde problemlerin ortaya çıkmasının önüne geçilmesini sağlar.
DİL VE KONUŞMA TERAPİSTİ
BEYZANUR BALÇIK GELİR