DUCHENNE MUSKULER DİSTROFİ’DE HİDROTERAPİ
Genetik bir hastalık olan Duchenne Muskuler Distrofi (DMD), X kromozomunun kısa kolunun oluşturduğu Xp21 geni tarafından kodlanan “distrofin” proteininin miktar ve kalitesindeki bozukluk sonucu kaslarda ilerleyici güçsüzlük ve atrofi (genel tabirle kas erimesi) ile karakterizedir. DMD, ailenin kadın fertleri taşıyıcı olup erkekleri etkileyen bir hastalıktır. Çocukluk çağında en çok görülen kalıtsal hastalıktır.
BU HASTALIK İÇİN BAZI SEMPTOMLARI ŞÖYLE SIRALAYABİLİRİZ
- Genel veya lokal kas güçsüzlüğü
- Halsizlik, yorgunluk
- Kaslarda ağrı ve sertlik
- Solunum kas sistemi komplikasyonları
- Yürüyüş ve denge problemleri
- Sık düşme
- Merdiven çıkmada zorluk
- Kalp problemi
- Öğrenme güçlüğü
- Atrofi gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Genel itibariyle 8-14 yaşlarında tekerlekli sandalyeye bağlı olan bu hastalar 20’li yaşlarda ise hayatlarını kaybedebiliyorlar.
Bu hastalarımız için maalesef kesin ve kalıcı bir tedavi bulunamamaktadır.
Tabi ki nörolojik destek, fizik tedavi ve ortez kullanımı gibi bir çok etkinliği kanıtlanmış tedavi yöntemlerinden yardım alınmalıdır. Özellikle bu hastalık ta solunum kaslarının güçlü olması, aerobik kapasitenin artırılması ve diğer semptomların tedavisi için hidroterapi olmazsa olmaz bir tedavi modalitesi haline gelmiştir. Hidroterapi seansları kendini alanında geliştirmiş hidroterapistler tarafından verildiğinde istenilen hedefe ulaşmak daha kolay olmaktadır.
Hidroterapi;
Sıcaklığı 32-35 derece arasında olup yükseklik seviyesi hastaların tolere edeceği dizaynda ve egzersizlerin verimli ve etkin olması için gerekli her türlü su içi materyale sahiptir. Suyun kaldırma kuvveti ile normal zeminde yapılamayan bir çok egzersiz rahatlıkla yapılabilmektedir.
Örneğin;
Aşırı yorulmaması ve aynı zamanda normal kas kitlesinin korunması gereken bir hastamızda solunum kaslarında güçsüzlük ve denge problemi de gelişmişti. Yapılan düzenli seanslarla, ailesinin de gözlemleriyle ciddi bir toparlanmaya şahit olduk. Sırtüstü yüzme ,yüzüstü yüzme, suyun altına dalıp nefes çalışması yapılarak solunum kaslarının güçlenmesi, su içerisinde rampa da yürüme, düz yürüme, suyun direncine karşı hızlı yürüme, su içi dambıl ile omuz ve kol kaslarının kuvvetlendirilmesi, hastanın tolere edebildiği ağırlık ayak bileğine bağlanarak alt ekstremite suyun direncine karşı aşırı yorulmadan kolaylıkla güçlendirildi. Bunun gibi hastanın ihtiyacı olan egzersizler seçilip su içi materyallerle hidroterapi uygulamaları ile etkin bir şekilde yapıldı.
Kısaca hidroterapinin genel faydalarından bahsedersek:
- Kas gücünü artırır ve hareket yeteneğini kazandırır
- Solunum sistemi ve kalp rahatsızlıkları olanlarda aerobik kapasitenin artırılması ve dolaşımın sağlanmasıyla tedavi eder.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Metabolizmayı hızlandırır. Gevşeme, mental ve fiziksel rahatlama sağlar.
- Suyun dışında yapılamayan zor ve yorucu egzersizler kolay ve basit bir şekilde eğlenceli hale getirilerek yapılır.
Hangi hastalıklar da hidroterapi uygulanabilir
- Duchnne muskuler distrofi
- İnme (felç)
- Omurilik yaralanmaları
- Obezite
- Denge problemi yaşayanlar
- Multiple skleroz
- Pediatrik hastalıklar, gelişim geriliği
- Otizm
- Kas hastalıkları
- Serebral Palsi
- Kırık-cerrahi işlemler gibi daha birçok hastalıkta hidroterapi etkin bir şekilde kullanılabilmektedir.
HİDROTERAPİST
ŞÜKRÜ ERCAN