Önemli olan mümkünse hiç formüla vermeden anne sütüyle birlikte ek gıdaları verebilmek. Baştan itibaren çeşitli sebeplerle anne sütü alamayan bebeklerde ancak formüla verilebilir.
Öğün sayısı ve miktarı ne olacak?
Bebeğinizin iyice acıkmasını ve bir sonraki öğünü istemesini bekleyin. Saat aralıkları, bebeğin yemediği öğünlerin miktarına ve aylara göre değişir. Genel olarak her öğün arasında en az 2,5-3 saat olmalıdır. Eğer bebeğinizin bir önceki öğününü çok az yediğini ve erken acıkacağını düşünüyorsanız beslenme saati 15-20 dakika erkene alabilirsiniz. Öğün sayısını ve içeriğini kademeli olarak ilerletmelisiniz. Ek gıda önce tek öğün olarak ve az miktarda başlayın. Bebeğiniz alışma hızına göre miktar ve öğün sayısını artırın. Örnek: Birinci hafta öğlen öğünüyle başlayabilir izleyen haftalarda ara öğün ve akşam öğününe geçebilirsiniz. 7. Aya gelen bebek için sabah kahvaltı öğününe başlanabilir. Öğün miktarı 6-9 ay arasında 2-3 öğün şeklinde, 9-12 ay arasında 3 an öğün ve bebeğin durumuna göre 1-2 ara öğün olacak şekilde düzenlenmelidir. Bir yaş sonrası ise sofra gıdalarına başlanabilir.
İlk denemelerde bir kaşık sunulmalı sonra tedricen artırlarak öğün başına 30-40 mililitre (Türk kahvesi fincanı )olacak şekilde başlayabilirsiniz. Her hafta miktarı yavaş yavaş artarak bir ay sonunda öğünü 60-70(kahve fincanı) militreye çıkabilirsiniz. Bu dönemde bebeğiniz er istediğinde anne sütü vermeye devam edin. Hala ana enerji kaynağı anne sütüdür. 6-9 ayda 200kkal, 9-12 ayda 300kkal ve 1 yıl sonrasında 550kkal tamamlayıcı gıda alması beklenir.
Bebeğiniz anne sütü veya hazır mama almaya bu dönemde devam etmelidir. Başlangıçta az yiyorsa öğün sonlarında veya uykularından önce emzirin veya sağılmış sütünüzü ya da hazır mamasını biberonla vermeye devam edin.
Her gün bir yeni besin deneyebilir miyiz? Üç gün kuralı…
Aynı gün içinde birden fazla yeni besinle başlamayın. İlk başlarda besinleri tek tek deneyin. Örneğin önce tek bir sebze seçin, daha sonra her üç günde bir yeni bir mevsim sebzesi ekleyerek devam edin. Böylece bir alerjik reaksiyonla karşılaşırsanız buna sebep olan gıdayı da öğrenmiş olursunuz.
Anne sütü veya hazır mamaya devam mı?
Aslında bakarsanız anne sütü dışında her gıda bebek için mama dahil tamamlayıcı gıdadır. Bebeğe sunacağınız öğünler ilk başta az miktarlarda olacağından, anne sütü veya hazır mamayla tamamlayabilirsiniz. Bebeğinizi öğünlerinden önce değil sonra emzirin, anne sütü veya hazır mamayı ek besinlerden sonra verin. Böylece kaşıkla katı gıda denemesini, bebeğinizin en iştahlı ve ilgili olduğu zaman yapmış olursunuz. Böylelikle olumlu sonuç alma şansınız artar.Bebeğiniz aç ve dinlenmiş olduğunda tamamlayıcı gıda deneyin. Uykusu gelmiş, yorgun bir bebeğin ek gıda öğünü gelse dahi, bebeğin isteğine göre o öğün atlanıp anne sütü ile uykuya dalmasına izin verilebilir. Böylece tamamlayıcı gıda düzenli işkence ile beek zihninde özdeşleşmez ve sonraki günlerine olumlu yansımaları olur.
Önlük takmaya alışmalı!
İlk günlerden itibaren kullandığınız önlükler bu aşamada yeterli olmayabilir. Doğal, yumuşak ve pamuklu ürünlerden yapılan önlükleri tercih edin. Önlüğün bebeğinizin boğazını sıkmamasına özen gösterin. 6. Aydan sonra sert olmayan, plastik veya muşamba önlüklere geçebilirsiniz. Bazı bebeklerin plastik ve muşamba önlüklere alerjisi olabilir. Bu konuda bebeğinizi iyi gözlemleyin.
Üzeri kirlenmesin?
Ek besinlere geçişle birlikte bebeğinizin ağız ve boyun bölgesini daha sık silmek zorunda kalacaksınız. Ağız bezi kullanın ve bastırmadan silin. İlk zamanlar sık silineceği için bebeğinizin cildi biraz kızartacaktır. Yumuşak davranmaya özen göstererek bu reaksiyonun şiddetini azaltabilirsiniz. Ağız temizliğinde zorunlu kalmadıkça, ıslak mendil kullanmamaya dikkat edin. Ayrıca bu konuda çok takıntılı davranmayalım. Uygun ölçüde kirlenmek daha sonra sağlıklı beslenme davranışı geliştirmeye katkısı olacağı gibi aynı zamanda bebeğin nörolojik gelişimine de olumlu etkisi olur.
Nasıl bir kaşık kullanmalıyız?
Ek besinler silikon uçlu, yumuşak bir kaşıkla vermeye başlayın. Silikon uçlu kaşıklar bebeğin dudağını çizmediği için daha rahat kullanılır.
Israrcı Olmayalım!
Bazı bebekler yeni tatlara açıktır ve ek besinleri çabuk benimser. Bazıları ise hiçbir rahatsızlığı olmamasına rağmen ek besinleri biraz daha yavaş kabul eder. Bebeğinizi diğer bebeklerle kıyaslamayın ve ona zaman verin. Bebeğiniz yediği bir yiyeceği sevip sevmediğini hemen belli edecektir. Reddettiği veya sevmediği bir besini bir hafta sonra tekrar deneyebilirsiniz. Bir gıdayı sevmediğini söyleyebilmeniz için en az otuz kez denemelisiniz.