Engelliler sporu, engellilerin ve engelliliğin tehdidi altında yaşayan insanların rekreasyonel faaliyetlerden, yarışma sporuna kadar olan her türlü sportif aktiviteleri içine alır.
Tarih boyunca engelliler sporunun gelişmesinde her zaman tıbbi rehabilitasyon ilk sıralarda yer almıştır. Yüz yıllar boyunca Doktorlar bedensel egzersizlerin önemini kabul edip, hastalıkların ve engelliliklerin tedavisinde kullanmışlardır.
Paralimpik Oyunlar, çeşitli engelli gruplarından sporcuların katıldığı çok sporlu etkinliktir. Orijinalindeki “paralympic” kelimesi; İngilizce, engelli anlamına gelen “paralyzed” ve “olympic” kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir. Yaz ve Kış Paralimpik Oyunları o dönemki Olimpiyatların hemen ardından yapılır. Tüm Paralimpik Oyunları Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından yönetilir.
Engelliler sporu bütünsel rehabilitasyon ve sosyal entegrasyon için önemli bir araçtır (Haep 1995, 30). Engelliler sporunun en önemli amacı da bahsettiğimiz gibi rehabilitasyon ve sosyalizasyondur.
I. Dünya Savaşının neden olduğu sakat insan sayısının çokluğu, engelli insanların spor yapmasındaki en önemli etkeni oluşturmuş ve engelliler sporunun temelini oluşturmuştur.
Paralimpik Oyunları ilk kez 1960’da Roma’da yapılmıştır. O zamanlar Felçliler için Dünya Oyunları adını taşımaktaydı. 16 yıl sonra ilk Kış Paralimpik Oyunları İsvceç’te organize edildi. O tarihten 1992 Tignes-Albertville Kış Olimpiyat Oyunlarına kadar Kış Paralimpik Oyunları dört yılda bir Yaz Paralimpik Oyunlarıyla paralel yıllarda yapılmaktaydı. 1988 Seoul Yaz Paralimpik Oyunları ve 1992 Tignes – Albertville Kış Paralimpik Oyunlarıyla birlikte Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunlarının yapıldığı aynı müsabaka ve Antrenman alanlarında Yaz ve Kış Paralimpik Oyunları yapılmaktadır. 1992 yılından sonra Yaz ve Kış Paralimpik Oyunları iki yıl ara ile yapılmaktadır. İlk kez 1998 yılında Kış Paralimpik Oyunları Avrupa dışında Nagano/Japonya’da yapılmıştır.
Yapılan Sporlar
- Ağırlık kaldırma
- Atletizm
- Atıcılık
- Tekerlekli sandalye basketbol
- Binicilik
- Bisiklet
- Boccia
- Çim bowlingi
- Dalış
- Eskrim
- Futbol
- Goalball
- Halter
- Judo
- Masa tenisi
- Tenis
- Okçuluk
- Tekerlekli sandalye rugby
- Voleybol
- Yelken
- Yüzme
Elis Yılmaz
İlk Evin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi