‘Oyun denilince aklına ne geliyor?’ diye üç buçuk yaşındaki bir çocuğa sorulduğunda ‘eğlenmek’, ‘eğlenmek denilince aklına ne geliyor?’ diye sorulduğunda ise ‘arkadaşımla oynamak’ yanıtını vermiştir. Bu yanıtlardan çocuğun oyun oynama amacının eğlenme, eğlenmenin de arkadaşı ile oyun oynamak olduğu belirgin bir şekilde anlaşılmaktadır. (Aksoy ve Çiftçi,2019)
Çocuklar için oyun; doğal, kendiliğinden olan, zevk alınan, sonunda ne olduğuna değil anlamına odaklanmadır (Leland ve Fisher2006; Mayesky 2006).
Oyun çocuğun büyümesi ve sağlıklı bir şekilde gelişmesi için beslenme ve sevgi kadar önemlidir.
OYUNUN ÖZELLİKLERİ
Oyun zoraki değildir ve çocuğun yaratılışına göre harekete geçer.
Oyun sembolik, anlamlı ve değişime açıktır.
Oyuncular oyunda aktif rol alırlar.
Oyunun kuralları vardır.
Oyun zevklidir. ( Aksoy ve Çiftçi,2019)
OYUNUN ÖNEMİ
Oyun, öğrenmenin bir habercisi olarak, çocuğun zamanını üretici bir şekilde geçirmesini sağlayan ya da çocuğa yaşamın diğer alanlarından farklı bir yön sunan etkinlik olarak görülmektedir(Chilton 2002).
Oyun çocukların kendi deneyimlerinden yararlanarak dünyayı anlamalarını sağlar ve gelişimlerinin, büyümelerinin ve öğrenmelerinin her evresini önemli şekilde etkiler. Oyun oynarken çocuklar kendileri için bir şeyler yapma, kontrol sağlayabilme, becerilerini test edip kullanabilme ve kendilerine güvenebilme gücünü kazanırlar. Oyunun oynandığı çevre ve koşullarda çocukların yeterlilik hissi geliştirebilmeleri açısından önemlidir (Wassermann; aktaran, Isenberg ve Jalongo2006).
Çocukken oynadığımız oyunlar düşünce dünyamızı yansıtır. Gelecek hayallerimizi ve becerilerimizi oluşturur. Çocuklarımızla oynadığımız her oyun onlara birlikte yaşamayı, hayal kurmayı, becerilerini geliştirmeyi öğretir.Oyun sadece oyun değildir. Oyun çocuğun yaşamında;
-Alıcı Dil Becerileri
-İfade Edici Dil Becerileri
-Taklit Becerileri
-Kaba Motor ve İnce Motor Becerileri
-Sosyal ve Duygusal Beceriler
-Dil Konuşma ve Alternatif İletişim Becerileri
-Bilişsel Beceriler başta olmak üzere birçok beceriyi etkilemektedir.
Unutmayalım!
Çocuklar bir işi yaparken gülüyorlarsa kendilerini o işe odaklamışlardır ve öğreniyorlardır.
İlayda KAYA
Okul Öncesi & Çocuk Gelişimi Birimi