Ergoterapi; kendine bakım, eğitim, iş, oyun, serbest zaman, uyku ve dinlenme gibi kişi için anlamlı ve amaçlı temel ve yardımcı günlük yaşam aktivitelerine katılımın desteklenmesi yolu ile bireyin iyi olma hali ve toplumsal katılım seviyesinin artırılması amacıyla çalışan bir sağlık mesleğidir.
Erken müdahale yaklaşımlarında hedef; doğumdan-6 yaşa kadar olan biyolojik ve ya çevresel riskli bebeklerin, gelişimsel geriliği olduğu belirlenen ya da gelişimsel geriliğe neden olabilecek tanılanmış engeli olan çocuklar ile aile ve bakım verenleri de kapsayan müdahale programı oluşturulmalıdır.
Bu süreçte ergoterapistler; çocuğun gelişimini doğal çevresine katılım seviyesinin arttırılması ile desteklerken, aile ve bakım verenlerin de çocuğun gelişimini destekleyecek kapasitelerini geliştirebilmek için yenidoğan yoğun bakım ünitelerinden başlayarak, hastane, rehabilitasyon merkezi, özel eğitim merkezi, ev, toplumsal alanlarda(anaokulu, okul, park vb.) çalışmalarını sürdürürler.
Çocuğu uyku, serbest zaman, oyun, akran iletişimi, kaba ve ince motor beceri içeren aktivitelerde destekleyerek bağımsızlık kazanmayı amaçlarlar. Ergoterapistlerce planlanan müdahale programlarında çocuğun sosyo-emosyonel gelişimini de desteklediği göz ardı edilmemelidir. Sosyal ortamlara katılımın artması, duygular ile başa çıkma, kendini ifade edebilme, çocuk- aile ilişkisinin arttırılmasındaki olumlu etkileri nedeniyle erken müdahale yaklaşımlarında önemli yer tutmaktadır.
Ergoterapist değerlendirmesi, aile görüşmeleri, objektif testler doğrultusunda planlama oluşturulup aile ve çocuğun gelişimine katkı sağlayan diğer ekip üyeleri ile iletişim halinde olup fonksiyonelliğini en üst seviyeye çıkarmal amaçlamaktadır.