Fibromiyalji sendromu (FMS) olarak da adlandırılan fibromiyalji, vücutta genel hassasiyet alanlarının oluştuğu, kaslarda ve kemiklerde ağrı ile genel yorgunluk hissedilen, uyku düzeninde problemlere ve bilişsel bozukluklara neden olan kronik, yani uzun süreli bir durumdur. Kadınlarda erkeklere oranla yedi kat daha fazla rastlanmaktadır.
Fibromiyalji birçok kişi için endişelendiren bir tanıdır ancak kesin tanı kriterleri hala net değildir. Birden fazla bölgede ağrısı olan, yorgunluk ve uykusuzluk şikayetini dile getiren pek çok kişi fibromiyalji tanısı almaktadır. Ancak yapılan çalışmalara göre fibromiyalji tanısı almış kişiler içinden sadece %25’i gerçekten bu hastalığa sahiptir. Birçok vakada ağrı eğitimi, düzenli egzersiz, uyku düzeni ve sağlıklı beslenme ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Siz de fibromiyalji tanısı aldıysanız bunları bilmeniz ve kendinizi çaresiz hissetmemeniz önemlidir.
Fibromiyalji, uygun ilaçlar, terapi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilebilir ve yaşam kalitesini arttırmak mümkün olabilir. Düzenli egzersizin bu tanıyı almış kişilerde yarar sağladığı bilinmektedir ancak internette mevcut bilgi kirliliği sebebiyle kişiler geçici çözümlere aldanıp bir süre sonra “her şeyi denedim hiçbiri işe yaramadı” noktasına gelebilmektedir.
Fibromiyalji tedavisinde kullanılan ilaçların asli amacı ağrıyı kontrol altına almak ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Bu genellikle iki yönlü bir yaklaşımla, kendi kendine bakım ve ilaç kullanımı ile gerçekleştirilir. Fibromiyalji tedavi süreci için alınan ilaçlar ağrıyı hafifletebilir ve daha iyi uyumaya yardımcı olabilir.
Fiziksel terapi, kasların dayanıklılığı ve gücünü arttırırken aynı zamanda vücuttaki stresi azaltır. Egzersiz ve stres azaltma teknikleri hem zihinsel hem de fiziksel olarak bireyin kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olacaktır. Destek ve rehberlik için bir terapiste başvurmak çok faydalı sonuçlar verebilir.