Bugüne kadar düşünülmemiş, aslında hayatımıza çok önce dahil olması gereken bir inovasyondan bahsedeceğiz. 24 yaşındaki Japon tasarımcı Kosuke Takahashi, herkesin bilgiye eşit bir şekilde ulaşabilmesi için yeni bir yazı karakteri tasarladı. Görme engellilerle görebilenler arasında daha kolay bilgi akışı sağlayan bu yazı tipinin adı Braille Neue, ya da diğer bir ifadeyle Braille alfabesi. İngilizce ve Japonca harflerin üzeri Braille alfebesindeki eşdeğerleriyle buluşuyor ve her iki katman, Braille alfabesini bilmeyenle görme engelliler arasında kolayca, geçişli bir şekilde akabiliyor.
Takahashi’nin en büyük ümidi, halka açık alanlarda Braille alfabesini daha fazla görebilmek. Braille alfabesi alan kısıtlamaları nedeniyle genellikle sınırlı bir şekilde kullanılıyor.
Peki bu fikir nasıl açığa çıktı?
Her sabah işe gitmeden önce 30 dakika boyunca beyin fırtınası yapan tasarımcı, elde ettiği fikirleri not defterine kaydediyor. Braille Neue, tasarımcının kendisine sorduğu basit bir sorudan açığa çıkıyor: Neden Braille okuyamıyorum? Daha sonra her iki katmanı birleştirdi ve etrafındaki gözleri gören insanlarla görme engellilerden bilgi toplamaya başladı. Bu geri bildirimlere göre yazı tipini geliştirdi, okunabilirliği ve kullanılabilirliği konusunda arzu ettiği seviyeye ulaşarak ilk sunumunu yaptı.
Çoğu gözleri gören insan Braille alfabesini bilmediği için, bu yeni yazı tipi sayesinde bilgi, görme engelli olan ve olmayanlar arasında kolayca geçişli bir şekilde akabilecek. Takahashi’nin en büyük hayali ise 2020 Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları öncesinde bu yeni harflerin standart hale gelmesi.
Kaynak: My Modern Met