KISITLAYICI-ZORUNLU HAREKET TEDAVİSİ
(Constraint Induced Movement Therapy-CIMT)
Zorunlu kullanım hareket tedavisi geçirdiği rahatsızlıklar sonucunda vücudunun belirli bir bölümünü kullanamayan (genellikle sağ ve sol tarafından bir tarafı) kişilerin sağlam vücut tarafları engellenerek fonksiyon kaybı olan vücut kısımlarının kullanılmasının teşvik edildiği bir tedavi yöntemidir. Sıklıkla felç ve serebral palsi hastalarında kullanılır.
Kısıtlama yöntemlerinde amaç sağlam tarafı hareketsiz bırakmaktır. Bu terapi yöntemi sıklıkla üst ekstremite yani kol-dirsek-el-parmaklar bölgesinde ki zayıflıkların tedavi edilmesi için kullanılır.Hastanın sağlam kollarını hareketsiz bırakmak için eksremitenin vücuda bağlanması, uzun kollu kıyafet giydirilmesi, omuz askısı, alçılama, ortezler ve parmaksız eldivenler kullanılabilir.
Sağlam kolun ne kadar kısıtlı kalacağı ise hasta ve fizyoterapistin karar vereceği bir durumdur. Kısıtlamayı hastaların günde en az 4 saat uygulaması istenir fakat bunun üst sınırı yoktur. Yani hastalar isterlerse 24 saat uygulayabilirler. Yapılan çalışmalarda etkilenmeyen taraf üst ekstremitenin kısıtlanma süresi günde 1 ile 24 saat, günlük tedavi süresinin 1 ile 6 saat, tedavi sıklığının haftada 2 ile 5 gün, tedavi süresinin ise 2 ile 10 hafta arasında değiştiği görülmektedir.
Terapi hastaların günlük yaşamı içerisinde; okul, iş ve evde kullanılabilir. Ev dışında yapılan aktiviteler daha çeşitli olacağı için gelişim daha hızlı olabilir fakat okul ve iş hayatında aktiviteleri kısıtlamak kişilerin hayatlarını olumsuz etkileyebilir. Uygulamanın nerede yapılacağına en doğru kararı kişinin kendisi ve fizyoterapisti verecektir.
Kaynakça:
www.researchgate.net
www.fizyoo.com
FZT. BAHAR ÇORUH