İLK EVİN

  • Anasayfa
  • Eğitimler
    • Destek Eğitim Programları
    • Tamamlayıcı Eğitim Programları
    • Yoğun Eğitim Programları
  • Teknikler
    • Bireysel Eğitim Teknikleri
    • Fizik Tedavi & Rehabilitasyon Teknikleri
  • Makaleler
  • Kurumsal
    • Tarihçemiz
    • Marka & Temel Değerler
    • Ekibimiz
    • İnsan Kaynakları
  • Bize Ulaşın
Çarşamba, 20 Haziran 2018 / Published in Makaleler

Mucize: Tom Yendell

Annesinin hamilelik döneminde Thalidomide adlı ilacı kullanması sonucu doğuştan kolları olmayan Tom Yendell bugün 62 yaşında ve ayaklarıyla mucizeler yaratıyor.


https://ilkevin.com.tr/wp-content/uploads/2018/06/Tom-Yendell.mp4

Alman Grünenthal firması 1957’de hamilelerde uyku problemleri ve sabah bulantıları için bir ilaç geliştirdiğini açıkladı ve bu ilacın gebelerde güvenle kullanılabileceğini belirtti. (bkz: Contergan) ismi ile piyasaya sürülen ilacın etken maddesi Talidomid idi.


Dönemin pazarlama koşulları çok gelişmiş olmamasına rağmen ilaç büyük ilgi gördü ve kısa sürede başta almanya olmak üzere Avustralya’ya kadar 46 ülkede dağıtımı ve kullanımı sağlandı. Preklinik çalışmalara göre Talidomidin ölümcül doza ulaşması pratik olarak imkansızdı ve bu sebeple çok güvenilir olduğu düşünülüyordu.

Fakat ilaç kullanılmaya başladıktan sonra tüm ülkelerden sakat doğum oranlarının artması ile ilgili yoğun veriler gelmeye başladı. Çocuklar kol, bacak, kulak anomalileri ile doğuyorlardı. Firma tüm bunları reddetse de 1961 yılında Avustralya ve Almanya’daki iki ayrı doktor, birbirlerinden bağımsız olarak Talidomid kullanımı ile doğumsal defektler arasında bağlantı olduğunu ispatladılar.

O dönemde 10.000’in üzerinde çocuğun Fokomeli denilen ciddi doğum defektleri ile doğduğu söyleniyor. Aslında bu iyimser bir tahmin de olabilir.Bazı kaynaklarda çok daha fazla sayılarda olduğu belirtilse de o dönemde bunun kesin sayısını belirlemek çok mümkün olmamış olabilir.

Bunun sonucunda 1962 yılında Talidomid piyasadan çekildi. Böyle söyleniyor evet ama aslında ilacın kullanımı tamamen terk edilmedi.

Dağıtılan ilaçlar konudan habersiz kişiler tarafından kullanılmaya devam etti. Ayrıca 1964’te İsrailli Hekim Jacob Sheskin, ilacı lepralı bir hastasında kullandı ve daha sonra Brezilya’da yine lepra tedavisinde yaygın olarak kullanımı devam etti. 1965’ten 1996’ya kadar Brezilya’da 33 Talidomide bağlı embriyopati vakası kayıtlara geçti. Denetimler sıkılaştırılsa da bu vakalar sürekli görülmeye devam etti.

Bunun sonucunda tabii ki bu ilacın kesin bir yolla tarihin tozlu sayfalarına yollanmasını bekleriz. Fakat pek öyle olmadı. 1998 yılında FDA ilacın lepra tedavisinde kullanılmasını onayladı. 2005-2010 arası Brezilya’da 100’ün üzerinde Talidomide bağlı embriyopati vakası daha kayıtlara geçti. Kayıtlara geçti diyoruz çünkü gelişmiş ülkeler hariç kayıt dışılığın fazla olduğu, data toplamanın sorunlu olduğu ülkelerde kayıtlara geçenlerden çok daha fazla vaka görülmüş olabilir. Daha sonra FDA 2008’de bu ilacın multipl myelomda da kullanılmasını onayladı. Halen de kullanılmaya devam etmektedir.

Tüm dünyada ciddi kullanım oranı yakalayan ve neredeyse bütün ülkelerde anomalili çocuklar doğmasına neden olan ilaç sadece iki ülkede resmi olarak kullanım onayı almamıştır.

Türkiye ve ABD.

Bununla beraber hiçbir Talidomid vakası görülmeyen tek ülke Türkiye’dir. Nitekim ABD’de 17 fokomeli vakası görülmüştür. Peki anne-babalarımız bu faciadan nasıl korundular?

Prof. Dr. Şükrü Kaymakçalan (Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Kürsüsü) sayesinde. (Bazı kaynaklarda Ord. Prof. Süreyya Tahsin Aygün’ün de benzer çalışmalar yaptığı belirtilmekle birlikte Prof. Kaymakçalan bu süreçte daha etkin rol oynamış olabilir). Prof. Kaymakçalan yeterli çalışmaların yapılmadığını belirterek bu ilacın ruhsatlanması için gerekli oluru vermeyeceğini belirtmiş, Sağlık Bakanlığı da bu ilaca onay vermemiştir.

Kaynak


  • Otizm ve Otizmli Bireylerin Özellikleri27 Temmuz 2024
  • Otizm ve Duyu Bütünleme Bozukluğu25 Temmuz 2024
  • Dil ve Konuşma22 Temmuz 2024
  • Disgrafi (Yazma Güçlüğü) Nedir?7 Eylül 2022
  • Diskalkuli (Matematik Öğrenme Güçlüğü) Nedir?31 Ağustos 2022
Sizi Arayalım (Sağ Panel)

Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Yanınızda olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz... Evet, özel gereksinimli çocukların eğitimi hakkında her şey için!

E-posta listemize katılın

E-postanızı bizimle paylaşarak, Çerez Politikamızı ve KVKK / Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz.

Kurumsal

Tarihçemiz

Marka & Temel Değerler

Ekibimiz

İnsan Kaynakları

Sertifikalar & Belgeler

Haberler & Duyurular

Eğitimler

Destek Eğitim Programları

Tamamlayıcı Eğitim Programları

Yoğun Eğitim Programları

Keşfedin

İletişim Bilgileri

Yol Tarifi

Şikayet Formu

Öneri & Talepler

Dokümanlar

Made with ♥ by TBTCREATIVE © 2024 ilkevin.com.tr

TOP
1

WhatsApp us