Geçirdikleri rahatsızlık nedeniyle vücutlarının bir bölümünü kullanamayan hastalar, hidroterapi sayesinde eskisi gibi hareket edebiliyor. Suyun kaldırma kuvveti ile eklemlere binen yük azalırken suyun direnci her açıda kas kuvvetini arttırarak rehabilitasyon sürecine katkı sağlar.
Tedavide hareket kabiliyetini kaybeden hastalarımızın yeniden sağlığına kavuşması sağlanıyor. Havuzda gerçekleştirilen terapide suyun kaldırma kuvveti etkisiyle kişinin kendini gerçek ağırlığından çok daha hafif hissetmesi sağlanırken, hastanın eklemlerine fazla yük binmesi de engelleniyor. Böylelikle hastalar, normal hayatlarında yapamadığı ya da yaparken çok fazla ağrıya sebep olan hareketleri suyun içinde kolaylıkla yapabiliyor.
Kas ve iskelet sistemleri çalışıyor
Hidroterapiden tuvalet eğitimini kazanmış çocuklardan yetişkinlere kadar her yaştan hastalar faydalanabiliyor. Örneğin; sağ tarafından felç geçiren 66 yaşındaki İsmet Bey de, Serebral Palsi (Hareket bozukluğu) hastası 2 yaşındaki minik Derin de hidroterapi seanslarmızla beraber ciddi gelişimler gördü. İsmet Bey, tedaviden önceki durumunu “yatağa bağlıydım” diye ifade ediyorken, minik Derin’in annesi ise sol bacağını ve sol elini kullanamayan kızındaki gelişiminden dolayı yaşadığı mutluluğu anlatıyor.
Hidroterapiden faydalanmak için başvuran hastalar öncelikle fizyoterapist tarafından değerlendiriliyor. Değerlendirmeden geçen hastanın, tedavinin gerçekleştirildiği havuzun sıcaklığı 32 ile 35 derece arasında olduğu için, sıcak suyun kendisine herhangi olumsuz bir etki oluşturmadığına ve bulaşıcı hastalık taşımadığına dair sağlık raporu alması gerekiyor. Ardından hidroterapistler eşliğinde tedavi süreci başlıyor.
Suyun kaldırma kuvvetinden faydalanıyoruz
Suyun kaldırma kuvvetinden yararlanarak gerçekleştirilen tedavide kas ve iskelet sisteminde problem bulunan hastaların sağlığına kavuştuğunu açık bir şekilde görüyoruz. 32 ile 35 derece sıcaklığındaki kapalı havuzumuzda, hastalara denge ve koordinasyon sağlamak amaçlı kas ve iskelet sistemini çalıştırmaya yönelik egzersizler yaptırıyoruz. Tedavi sürecinde suyun kaldırma kuvveti ile yaptığımız çeşitli egzersizler sayesinde hastalarımızın kas ve iskelet sistemleri düzelmeye başlıyor. Bu sayede hastalar sağlığına kavuşuyor.
Hastamız hidroterapi görürken eş zamanlı olarak fizik tedavi de görüyor
Hastalara ayda hastanın hastalığına etkilenme durumuna bağlı olarak 4-8 arası seans hidroterapi, 2 seans da fizyoterapi uyguladığımızı belirtmek isterim. Hastamız hidroterapi görürken eş zamanlı olarak fizik tedavi de görüyor. Bu sayede iyileşme süreci hızlanıyor. Hidroterapi hizmetinden ağırlıklı olarak Serebral Palsi rahatsızlığı bulunan hastalarımız yararlanıyor. Aynı zamanda iskelet ve kas sisteminde rahatsızlığı bulunan zihinsel engelli hastalarımız da ihtiyaç halinde tedaviden faydalanabiliyor. Hastanın hidroterapiye kaç seans ihtiyacı olduğuna değerlendirme sonucunda karar veriyoruz.
Serebral Palsi’de spastisiteye yönelik yaptığımız su içi germeler suyun sıcaklığı sayesinde daha etkili hale geliyor, yaptığımız çalışmalar sonucunda eklem hareket açıklığında artış sağlamak mümkün. Bu hastalarımızda gövde kasları genellikle zayıf oluyor, bazı durumlarda baş kontrolü yetersiz oluyor, boyunlukla veya simitle su içerisine aldığımız çocuklar su içerisinde daha rahat hareket ediyorlar ve bu hareketleri sırasında da suyun direnciyle karşılaşıyorlar. Kas kuvvetlenmesi beklenen durumlarda suyun direnç uygulaması daha çabuk yanıt almamızı sağlıyor. Ayrıca havuz çocuklara eğlenceli bir ortam sunduğu için tedaviyi kabul etmesi ve oluşturduğumuz egzersiz programlarını uygulaması da kolaylaşıyor.
Derin artık sol bacağını kullanabiliyor
Doğum esnasında yaşanan olumsuzluk nedeniyle Serebral Palsi (Hareket bozukluğu) hastası olan 2 yaşındaki Derin’i ilk değerlendiğim zaman sol el ve sol bacakta kuvvet kaybı, yürüme bozukluğu , denge ve koordinasyon problemi olduğunu gözlemledim. Anne çok kaygılı ve korku içindeydi. Kızım yürüyemeyecek mi, kavrama yapamayacak mı gibi endişeleri oldukça fazlaydı. Annesini sakinleştirerek hastalık hakkında bilgi verdim ve inanıp istikrarlı bir şekilde seanslarımıza devam edersek neleri başarabileceğimizi, beraber ve mutlu bir şekilde göreceğimizi söyledim. Derin’le haftada 3 seans hidroterapi, 2 seans fizyoterapi programına başladık. Yoğun bir şekilde devam ettiğimiz çalışmalarımızın meyvesini almaya başladık. Derin artık merdiven inip çıkma, top atıp tutma (kavrama) destekli sırt ve yüzüstü, ayak ve el çırpmalarını yapabiliyor.
Hidroterapiye uygun olan durumlar şunlardır:
- Serebral Paisi (CP)
- Polio (çocuk felci)
- Fibromiyalji (romatizmal hastalıklar)
- Multipl skleroz (MS)
- Müsküler distrofi
- Kas-iskelet sistemi yaralanmaları
- Cerrahi müdahale (örneğin diz bağı operasyonu) veya kırık sonrası
- Eklem zedelenmeleri
- Eklem kireçlenmelerine bağlı kas zayıflıkları
- Kas gerginlikleri
- Denge problemleri
- Diz/kalça protez
- Kas güçlendirmesi ve reedükasyon (hareket eğitimi)
- Spor yaralanmaları
- Kilo kontrolü ve/veya obezite
- Duygu durum ve anksiyete (endişe-kaygı)
- Nekahat dönemi (hastalık sonrası iyileşme dönemi)
Hidroterapi:
- Kas gücünü arttırır.
- Oksijen alımını ve aerobik kapasiteyi arttırır.
- Esnekliği arttırır.
- Denge ve koordinasyonu iyileştirir.
- Gevşeme sağlayıp dolaşımı düzeltir.
- Pozisyon duyusunu arttırır.
- Germe egzersizlerini kolaylaştırır.
- Ruhsal stres ve gerginliği azaltır.
- Zor ve yorucu egzersizleri yapması daha basit hale getirir.
Hidroterapi seanslarının istikrarlı ve düzenli yapılmasıyla, yukarıda belirtilmiş olan yararlar sağlanabilir.
Limiti koyan zihindir.
Zihin, bir şeyi yapabileceğini kestirebildiği kadar başarılı olur.
%100 inandığın sürece her şeyi başarabilirsin.
İslam Kılaguz
İlk Evin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Hidroterapist