Skolyoza Bilimsel Egzersiz Yaklaşımı (Scientific Exercise Approach To Scoliosis-SEAS) SEAS yaklaşımı 1960’ların başlarında Antonio Negrini ve Nevia Verzini tarafından Vigevano’da (İtalya) geliştirilmiştir. “Herhangi bir dış yardım olmadan gerçekleştirilen ve fonksiyonel egzersizlere dahil edilen skolyoza özgü, aktif kendi kendini düzeltme tekniği” olarak tanımlanmıştır.
SEAS yaklaşımı, hastanın deformite konusundaki farkındalığını artırma, otomatik düzeltmenin vurgulanması, denge reaksiyonlarının olduğu egzersizlerin kullanımı gibi bazı temel özellikler nedeniyle Lyon yaklaşımına benzemektedir. Fakat son zamanda yapılan çalışmalarda, aktif üç boyutlu kendini düzeltme, omurgada otomatik uzama, günlük yaşam aktiviteleri ile birleştirerek bilişsel davranışçı yaklaşıma odaklanma, tedaviye uyumu artırmak için egzersiz uyarıcılarının değişkenliği ve hareketlerin sık tekrarlanması nedeniyle Lyon’dan ayrılmıştır. Lyon ce Schroth yaklaşımlarının aksine kendine özgü bir korse yaklaşımı bulunmamaktadır.
SEAS’da egzersizler diğer tedavi yaklaşımlarının aksine skolyozun tipine göre sınıflandırılmamıştır. Bu durumda egzersizin hastalık tipine göre değil, hastanın kendi kendini düzeltmesine göre verildiği anlamına gelmektedir. Hastayı doğru pozisyona gelmesi için eğitmek, omurga düzgünlüğünü sağlamak, sağlanan düzgünlüğü korumak ve egzersizin yarattığı zorluk seviyesi dikkatle değerlendirilmelidir. SEAS yaklaşımında egzersiz boyunca hasta, düzelttiğimiz pozisyonda kaç saniye durmalı, ne kadar yük olmalı, hasta ne kadar eğilmeli gibi soruların cevapları oluşturulmalı ve egzersizin zorluğu hastanın yeteneğine bağlı olarak arttırılmalıdır. Ayna, SEAS egzersizleri sırasında hastanın aktif olarak düzgünlüğünü korumaya yardımcı tek araçtır. Modern SEAS yaklaşımı 1,5 saat süren her üç ayda bir (yılda 4-5 seans) fizyoterapist tarafından uygulanan tedavi seansını uygun görmüştür. Evde ise tedavi seansları her biri 40 dakika boyunca haftada en az iki kez yapılır.
Schroth yönteminin aksine, bu tedaviler genellikle evde yapılmaktadır. Bunlara ek olarak, SEAS, hem klinisyenleri (doktor, fizyoterapist, ortez uzmanı) hem de aileyi kapsayan bir ekip çalışması yaklaşımı kullanmaktadır. Adolesan dönemdeki skolyoz hastalarında, 30o Cobb açısına kadar daha hafif bir korse olan Sibilla korsesi, ergenlik dönemindeki şiddetli skolyoz hastalarında ise mümkün olan en rijit korse Sforzesco korsesi önerilmektedir.
Fzt. Can Doğan Özkan