TORTİKOLLİS NEDİR?
Eğri boyun; boyunun öne ve yana doğru hareketini yaptıran Sternokleidomastoid (SKM) kasının hafif kasılı durmasıyla oluşan klasik baş pozisyonudur. Latince “bükülmüş boyun” anlamına gelir. Tutulan taraftaki SKM kası kısaldığı için, boyun tutulan tarafa doğru yatık, yüz ve çene ise karşı tarafa doğru dönüktür.
TORTİKOLLİSİN NEDENİ NEDİR?
Doğumsal olarak meydan gelen müsküler (kasa bağlı) tortikollisin 3 temel nedeni olabilir:
- SKM kasının selim(iyi huylu) tümörü – fibromatosis koli-SKM içinde sert, hareketli kitle ele gelir.
- SKM kasında sertlik vardır, ama tümör ele gelmez.
- Postüre (duruş) bağlı tortikollis, kasta kitle veya tümör yoktur. Müsküler tortikollis dışında birçok nörolojik hastalıkta, görme, işitme bozukluklarında ve iç organ hastalıklarında tortikollis görülebilir.
TORTİKOLLİS NASIL MEYDANA GELİR?
Olası mekanizmalar:
1-Başın uterus içinde anormal pozisyonda kalması
2- Bebeğin uterus içinde her hangi bir travmaya maruz kalması
3- SKM kasının kan dolaşımının bozulması
4- Doğum sırasında ve özellikle makat doğumlarında kas liflerinin yırtılması
5-Servikal vertebraların primer doğumsal defekti Doğumsal müsküler tortikollisin kesin nedeni halen tartışmalı bir konudur. En çok kabul gören teori anne karnında sıkışma veya damarsal fenomendir. Tortikollis olgularının %30-60’ında zor doğum öyküsü vardır. Tortikollisin ilk doğumda rahmin daha dar olması nedeni ile rahim içinde sıkışmaya ve daha güç ve travmatik doğuma neden olabilecek duruş anomalilerine bağlı olduğu görüşünü destekleyen çok sayıda çalışma vardır. Bu teoriye göre, doğumda boyun damarlarının sıkışması ve buna bağlı kompartman sendromu (kasların kas örtüleri arasında sıkışmasına bağlı kas nekrozu) tablosu gelişmektedir.
GÖRÜLME SIKLIĞI NEDİR?
Çocuklukta üçüncü sıklıkta görülen ortopedik bozukluktur. 250 canlı doğumda bir görülür. Çeşitli kaynaklara göre % 0.3-2.0 arasında değişir. Erkek çocuklarda daha sık olup, erkek/kız oranı: 3/2’dir. Daha çok sağ tarafta görülür.
BİRLİKTE GÖRÜLDÜĞÜ DURUMLAR NELERDİR?
Tortikollis doğumsal kalça displazisi ile birlikte görülebilir. Uygun tedavi yapılmaz ve iyi pozisyonlanmazsa, boyundaki eğik pozisyon nedeniyle pozisyonel bir plagiosefali (kafada düzleşme) ortaya çıkabilir. Kafatasının tabanında ve yüzde kemik bozuklukları oluşabilir. Sırtüstü uyuyan çocuklarda, karşı tarafta, kafatasının düzleştiği görülebilir. Yüzüstü uyuyanlarda ise, tortikollis olan tarafta yüzün düzleştiği görülür. Değerlendirme ve Tedavi Şeması Boynunda doğumsal bir eğrilikle hekime başvuran bebeklerde, aşağıdaki değerlendirme şeması uygulanır. Öncelikle baş ve boyunla ilgili boyunda eğrilik yapabilecek çeşitli durumlarla ayırıcı tanı yapılmalıdır. Boyunda omurilikle ilgili nörolojik durumlarda, omurgadaki kemiksel bozukluklarda; göz veya işitme sorunu olan 2 çocuklarda da tortikollis görülebilir. Değerlendirmede baş ve boyun hareketlerinin muayenesi yapılır. Boyunda herhangi bir kitle olup olmadığına bakılır. Günümüzde tercih edilen görüntüleme tekniği ultrasonla boyundaki SKM kasının incelenmesidir. Bu tetkik anestezi gerektirmeyen, bebeğe uygulanması kolay bir tetkiktir. Ayrıca bebeğin görme alanı ve sesli uyarana yanıtı kontrol edilir. Bu konuda bir sorun varsa, ilgili uzmana yönlendirilir ve ayrıntılı muayene yapılır.
FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON
Doğumsal müsküler tortikolliste tedavinin amacı, SKM kasının kısalmasını önlemek, başı simetrik pozisyonda tutmak ve ileri dönemde oluşabilecek kemiksel şekil bozukluklarının gelişmesini engellemektir. Tedavinin en önemli bölümünü aileler tarafından uygulanan pozisyonlama ve egzersizler oluşturur. Bunun için aile eğitimi ile tedaviye başlanır. Tedavinin öğeleri: Aile eğitimi, Pozisyonlama, Eklem hareket açıklığı egzersizleri, Germe egzersizleri, Amaçlı oyunlarla belirli hareket ve davranışların kazandırılması Aile eğitimi Aileye tortikollisle ilgili gerekli bilgiler verilir; kontrol ve takipler, tedavinin aşamaları ve farklı tedavi seçenekleri açıklanır. Pozisyonlama ve taşıma Bebeğin başını SKM kasının kısa olduğu tarafın tersi yönünde olacak şekilde tutmak gerekir. Başta düzleşmeyi arttıracağından, bebeğin sırtüstü yatırılması tavsiye edilmez. Sesli uyaranlara yönelerek boynunu aktif olarak çevirmesi amacıyla, bebek normal tarafı duvar tarafına gelecek şekilde yatırılır. Boyunda kasılma olan taraftan emzirilir ve oyuncaklar bu taraftan uzatılır; sesli uyaranların (radyo, TV vb.) bu tarafta olmasına özen gösterilir. Bebeği taşırken, bir elle boyun altından desteklenerek, önkol kulak hizasında tutulur. Diğer kol bacak arasında geçirilir ve bebeğin gövdesi desteklenir.
FZT. Burhan SANCAKDAR