Down sendromunun tedavisi yoksa da Down sendromu olan kişilerin hayat kalitesini arttırmak için uygulanan down sendromu terapileri ve eğitim destek programları bulunmaktadır. Uygulanacak yöntemin işleyişi kişinin yaşı, genel sağlık durumu, çevre koşulları, güçlü ve zayıf yanları dikkate alınarak belirlenir ve kişiden kişiye değişiklik gösterir.
Tahmin edebileceğiniz üzere bu yöntemlerin başarılı olması için erken müdahale son derece önemlidir. Küçük çocukların konuşma becerisi ve motor kabiliyetleri sürekli gelişim halindedir. Bu nedenle, ebeveynler erken davranarak uygun davranışların ve fiziksel becerilerin çocuklarında bir alışkanlık haline gelmesini sağlayabilirler. Daha okul çağına gelmemişken bile Down sendromlu bir çocuğun faydalanabileceği birçok terapi çeşidi bulunmaktadır.
Dil ve Konuşma Terapisi
Down sendromu terapileri içinde en yaygın uygulanan dil ve konuşma terapisi telaffuz ve bilişsel becerilerin geliştirilip dil ve dudak kaslarının da güçlendirilmesiyle iletişim ve dil becerilerinin iyileştirilmesini amaçlar. Dil ve konuşma terapisi bebeklikten itibaren uygulanabilir. Nihai amaç çocuğun iletişim kurma becerisini geliştirmektir. Dikkat edilmesi gereken bir konu potansiyel işitme kaybıdır. Down sendromlu çocuklar, anatomik farklılıkları nedeniyle, kulak zarının arkasında sıvı birikmesi sonucu oluşan işitme kaybına yatkındırlar. Sıvı boşaltılsa bile kimi zaman kronik bir hal alan bu durum çocuğun işitsel dil öğrenimini engelleyebilir ve sonuç olarak konuşma ve anlamada uzun vadede önemli sıkıntılar yaşanabilir. İletişimin pek çok çeşidi vardır, çocuğunuzun kendi ihtiyaçları terapi seansları sırasında neyin üzerinde durulacağı konusunda belirleyici olacaktır.
Fizik Tedavi
Fizik tedavi kişinin hareket etme şeklini geliştirmeyi amaçlar. Genellikle Down sendromlu kişilerin kasları zayıf ve elleri küçüktür. Fizik tedavi bu özelliklerden kaynaklanan zorlukların aşılmasını sağlayabilir. Tipik bir fizik tedavi programının amaçları arasında kaslara esneklik kazandırılması, kasların güçlendirilmesi, vücut koordinasyonu ve dengesinin geliştirilmesinin yanı sıra vücudun duruşunun da düzeltilmesi yer alır.
Ergoterapi
Ergoterapi toplum içinde sağlıklı bir hayat sürmek için gereken gündelik becerilerin geliştirilmesini amaçlar. Fizik tedavinin aksine, ergoterapide ince motor becerilerinin ve giyinmek, diş fırçalamak, yemek yemek gibi gündelik uğraşlar için gerekli becerilerin geliştirilmesi hedeflenir. Çocuk büyüdükçe, yazı yazmak ya da bilgisayar kullanmak gibi beceriler de ergoterapinin odağı haline gelebilir.
Yardımcı Teknolojiler
Yardımcı teknoloji, engelli bireyin hayatını daha iyi idame ettirmesini sağlayan araçlar için kullanılan bir ifadedir. İşitme cihazları, kalem tutma aparatları, oturma minderleri ve yürüteçlerden büyük tuşlu telefonlar ve klavyelere kadar birçok araç yardımcı teknoloji olarak değerlendirilebilir. İnce motor becerileri sınırlı Down sendromlu çocuklar dokunmatik tabletler ve bilgisayarlardan büyük fayda sağlayabilirler. Eğitim yazılımları ise görme, duyma, dokunma gibi duyuların kullanılmasının yanı sıra, etkileşimi de sürece dahil ederek öğrenmeyi daha erişilebilir ve ilgi çekici hâle getirir.